STIMSON
Cove House_7.jpg

Marion Residence

Marion, MA

 Upon purchasing this property the owners decided to demolish the house and completely renovate the site which included a parking court, swimming pool, play lawn, terrace, pier and buffer planting. Given setbacks, site constraints, and the desire to incorporate the existing pool, the new house and garage location was maintained. An existing cottage was also maintained and renovated.  The landscape architect sought to preserve and maintain existing trees which included a large tulepo in the courtyard and locust on the waterside. The design intent was to create a protected, enclosed garden and pool courtyard at the (east) entry side with the house acting as a wall or foil. Moving west through the house the site opens dramatically to an open sunny exposed landscape with access to the harbor and new pier. These contrasting spaces offer a range of opportunities for both quiet contemplation and family recreation. On the harbor side, native coastal plants were incorporated into property line hedgerows to frame views and provide privacy from nearby housed. The entry and pool gardens offered opportunities to incorporate perennials, ground covers and flowering trees in a protected environment.  Special care was given to craft and materials throughout the project where extraordinary detailing was accomplished by artists and craftsmen.   Recognition  Boston Society of Landscape Architects | Honor Award 2003   Collaborators  Thompson & Rose Architects   Photography  Charles Mayer

Upon purchasing this property the owners decided to demolish the house and completely renovate the site which included a parking court, swimming pool, play lawn, terrace, pier and buffer planting. Given setbacks, site constraints, and the desire to incorporate the existing pool, the new house and garage location was maintained. An existing cottage was also maintained and renovated.

The landscape architect sought to preserve and maintain existing trees which included a large tulepo in the courtyard and locust on the waterside. The design intent was to create a protected, enclosed garden and pool courtyard at the (east) entry side with the house acting as a wall or foil. Moving west through the house the site opens dramatically to an open sunny exposed landscape with access to the harbor and new pier. These contrasting spaces offer a range of opportunities for both quiet contemplation and family recreation. On the harbor side, native coastal plants were incorporated into property line hedgerows to frame views and provide privacy from nearby housed. The entry and pool gardens offered opportunities to incorporate perennials, ground covers and flowering trees in a protected environment.

Special care was given to craft and materials throughout the project where extraordinary detailing was accomplished by artists and craftsmen.

Recognition
Boston Society of Landscape Architects | Honor Award 2003

Collaborators
Thompson & Rose Architects

Photography
Charles Mayer

Cove House_4.jpg
Cove House_5.jpg
Cove House_7.jpg
Cove House_8.jpg
Cove A.jpg
Cove House.jpg
Cove House_1.jpg
Cove House_2.jpg