STIMSON
02_Harvard LISE.jpg

Harvard Laboratory for Integrated Science and Engineering

Cambridge, MA

 On the northern edge of Harvard’s campus, a different kind of quadrangle was conceived. A modern research lab is carefully inserted into the quadrangle’s existing collection of contemporary architecture. The three sculptural concrete towers form a portico as an entry to the quad from Oxford Street. Integration of architecture and landscape was achieved through landforms and pathways that reinforce the arcs of the towers. A gently sweeping path rising through the quad provides pedestrian movement from beneath the portico. A single landform, inspired by the New England glacial landscape, forms the core of the quad. A birch grove inhabits the landform and provides areas for shade, passive recreation and summer performances by the adjacent music department.   Collaborators  Rafael Moneo Architects Wilson Architects   Photography  Charles Mayer

On the northern edge of Harvard’s campus, a different kind of quadrangle was conceived. A modern research lab is carefully inserted into the quadrangle’s existing collection of contemporary architecture. The three sculptural concrete towers form a portico as an entry to the quad from Oxford Street. Integration of architecture and landscape was achieved through landforms and pathways that reinforce the arcs of the towers. A gently sweeping path rising through the quad provides pedestrian movement from beneath the portico. A single landform, inspired by the New England glacial landscape, forms the core of the quad. A birch grove inhabits the landform and provides areas for shade, passive recreation and summer performances by the adjacent music department.

Collaborators
Rafael Moneo Architects
Wilson Architects

Photography
Charles Mayer

06_Harvard LISE.jpg
01_Harvard LISE.jpg
03_Harvard LISE.jpg
04_Harvard LISE.jpg
05_Harvard LISE.jpg